עישון בבניין משותף – לגיטימי או פוגע בזכויות?

ניווט מהיר

לפני מספר שנים נכנס לתוקף חוק האוסר עישון במקומות ציבוריים. החוק עורר הדים רבים בקרב מעשנים, שטענו כי במרחב הציבורי הם יכולים לעשות ככל העולה על רוחם. מאידך נטען כי אנשים שאינם מעשנים אינם יכולים להימנע מהעישון של אותם אנשים במרחב הציבורי במקומות כמו מסעדות, ברים, אצטדיוני כדורגל וכדומה. מטרת החוק כמובן הייתה להגן על אותם אנשים שאינם מעשנים – וכך ליצור מקומות ציבוריים נקיים מעישון.
כעת רוצים המחוקקים לחוקק חוק נוסף במסגרת אותן טענות: חוק שימנע עישון בבניין משותף. לאחר ואם חוק זה אכן יעבור, הוא ימנע מאנשים מעשנים לעשן במרפסת של הבית שלהם, בטענה כי השכנים שאינם מעשנים עלולים להיפגע.

עישון בבניין משותף

האם חוק האוסר עישון בבניין משותף פוגע בזכויות?

מעשנים רבים טוענים כי החוק דנן מפר את זכויותיהם כאנשים פרטיים, כי ביכולתם להחליט אם הם יעשנו בתחומי הבית – כולל בשטח המרפסת, וכי לא ייתכן שבכל פעם שהם ירצו לעשן – יצטרכו לרדת למטה ולצאת משטח הבית. מצד שני, אנשים רבים שאינם מעשנים טוענים כי אדם מעשן יוצא אל מרפסת ביתו, בכדי לעשן כדי שלא לעשן בבית לצד ילדיו. בזמן שהוא מעשן במרפסת, עשן הסיגריות פוגע בדיירים אחרים בבית, כולל בילדים שאינם שלו, ששואפים את עשן הסיגריות היוצא מהמרפסת שלו. בנוסף, ישנה הם עשויים לטעון כי המעשנים יכולים לעשן באמצעות סיגריה אלקטרונית, אשר פחות מזיקה.
ישנם עוד טיעונים רבים לכאן ולכאן. מצד אחד, עומדות זכויות חירות הפרט. מנגד, שמירה על בריאות הציבור והאזרחים אשר הופכים שבויים לעישון פאסיבי. ככל הנראה, יהיו עוד דיונים רבים במשכן הכנסת בעת שחברי הכנסת ירצו לחוקק את החוק. ייתכן כי אפילו נראה עתירות לבג״ץ, במידה והחוק יעבור.