הייטק בנדל“ן וקורונה- מה הקשר בין השלושה?

ניווט מהיר

מפריצתו של משבר הקורונה, עוד ועוד חברות הייטק הצטרפו למעגל הזה של עבודה מהבית במטרה לצמצם את קצב ההידבקות ולמגר אותה כמה שיותר מהר. כתוצאה מכך חלה ירידה בתחום של הייטק בנדל“ן, משום שאותן חברות הבינו כי זה לא משתלם להן להמשיך ולתחזק משרדי ענק מעוצבים ולשלם על נדל“ן מסחרי חודש בחודשו. למעשה, מנתונים עולה כי למעלה מ-25% חברות הייטק בישראל צופות לשנות בשנת 2021 את הדרך שבה הן מבצעות את תהליכי ההשכרה החיצונית של משרדים ברחבי הארץ, עם דגש על תל אביב. מצד אחד אנחנו עדים לסוג של המשכיות של אותן חברות, מה שנקרא ”העסקים ממשיכים כרגיל“, מצד שני שטחי הנדל“ן מצטמצמים באופן ניכר, משרדים מאחדים את הפעילות שלהם וחלה עלייה בביקוש למתחמי עבודה משוטפים.

 

הנדל“ן ההייטקיסטי אמנם בירידה אבל תחום ההייטק בצמיחה

יזם נדל“ן והייטקיסט מוכר נתנאל דוידי טוען כי למרות שיש חברות הייטק במשק שמחפשות פתרונות חלופיים פרט להשכרה חודשית קבועה, עדיין התחום נמצא בצמיחה מתמדת והקורונה אפילו שיפרה והאיצה תהליכים בהמון מובנים. תחום ההייטק חי ובועט ויש אפילו כמה חברות שרק מעלות הילוך מאז שמשבר הקורונה פרץ. אפשר בהחלט לומר כי תחום ההייטק נמצא בשיא שלו לצד זה שעדיין יש עשרות אלפי עובדים ברחבי הארץ שלא מגיעים בכל יום למשרד ובוחרים לעבוד מהבית.

עבודה מהבית חוסכת כסף!

למעשה, אותן חברות מבינות כי העבודה מהבית מייעלת בהרבה מובנים את העובדים וגם הרבה יותר רווחית. מעסיקים החלו לחסוך הוצאות על בסיס יומיומי, כאלה שמסתכמות באלפי שקלים כמו ניקיון המשרדים, תחזוקה, דלק לעובדים, שכירות ועוד. המסקנות האלה מעוררות מחדש את כל הנושא של מתחמי עבודה שיתופיים שמוגדרים היום כאחת מהשקעות הנדל“ן המשתלמות ביותר. יזמי נדל“ן שמבינים את הפוטנציאל, לוקחים נכסים למכירה שממוקמים במיקום סופר מרכזי ובונים בהם מתחם שיתופי גדול המציע לחברות הייטק משרדים להשכרה, מבינים לאן השוק הזה הולך וסביר להניח שהם יוכלו לעשות מעסקאות כאלה לא מעט כסף. אין ספק שהעניין הזה של עבודה מהבית באופן קבוע מעלה לא מעט שאלות שלא בטוח שיש עליהן כבר מענה.

 

לסיכום, משבר הקורונה הוביל למשבר כלכלי אדיר בכל העולם, מצד שני, נראה שהוא השפיע גם לטובה בתחומים מסוימים וזה הזמן לעצור שניה, לחשב מסלול מחדש ולהבין לעומק איפה נמצאות ההשקעות הנכונות ולאן אפשר למנף אותן.